بهترین روش های خانگی برای رفع سوختگی فرش
سوختگی فرش چیست؟
سوختگی عبارت است از تغییر شیمیایی که در الیاف فرش رخ می دهد. همانطور که می دانید تغییر شیمیایی در الیاف فرش برگشت ناپذیر است، در نتیجه بهترین راه برای از بین بردن سوختگی فرش،جلوگیری از وقوع آن است.
در ادامه روش های مراقبتی را برای جلوگیری از وقوع سوختگی شرح خواهیم داد.
سوختگی فرش اکثرا ناشی از حرارتِ اجسام داغ مانند: آتش سیگار، زغال داغ، قابلمه داغ،اتو، سشوار، اتو مو ، بابلیس مو، حرارت بخاری ،گرمای آفتاب و … است.
روش های مراقبتی برای جلوگیری از سوختگی فرش
از اتفاقات غیر منتظره نمی توان جلوگیری کرد، اما در نظر گرفتن برخی از موارد مراقبتی و انتخاب فرش با کیفیت می تواند در جلوگیری از آسیب به فرش بسیار موثر باشد و میزان آسیب را به حداقل برساند.این موارد عبارتند از:
- از قرار دادن قابلمه ی داغ روی فرش خودداری کنید و حتماً از عایق چوبی،پارچه ای یا پلاستیکی برای زیر قابلمه های داغ استفاده کنید.
- سعی کنید روی فرش لباس اتو نکنید و حتماً هنگام اتو کردن از میز اتو و زیر انداز استفاده کنید.
- همیشه احتمال سقوط اشیاء داغ را در نظر بگیرید و هنگام استفاده از این اشیاء از روفرشی استفاده کنید.
- هنگام خرید فرش توجه کنید که الیاف فرش شما مقاوم در برابر حرارت و هیت ست شده باشند.
انواع سوختگی فرش و راه از بین بردن سوختگی فرش
۱. رفع سوختگی فرش با پیاز
اگر سوختگی فرش شما عمیق نیست میتوانیم به راحتی و با یک پیاز کوچک، لکهی سوختگی را برطرف کنید. برای این کار باید پیاز را نصف کنید و روی محل سوختگی قرار دهید. بعد از حدود ۵ دقیقه پیاز را بردارید و محل سوختگی را با آب خنک بشویید. در اغلب مواقع لکهی زرد ناشی از سوختگیهای سطحی با این روش برطرف میشود. اگر هنوز لکه باقی مانده بود یعنی سوختگی عمیق است و باید به سراغ روشهای دیگر بروید.
2. رفع سوختگی فرش با قابلمه
برای از بین بردن این لکه میتوانید از همان روش تکههای یخ استفاده کنید. فقط فراموش نکنید که این کار باید خیلی سریع انجام شود تا حرارت باعث بزرگتر شدن لکه نشود.
3. رفع سوختگی فرش با سنگ پا
برای رفع سوختگیهایی که به دلیل برخورد جسمی داغ مثل ذغال، سیگار یا اتو روی فرش ایجاد شده است میتوانید از سنگ پا کمک بگیرید. به آرامی و با حوصله سنگ پا را روی قسمتهای زبری که در اثر سوختگی ایجاد شده است بکشید. این کار را آنقدر انجام دهید تا آثار سوختگی از بین برود. سپس با یک دستمال خیس روی فرش بکشید تا پرزهای فرش حالت بهتری بگیرند. اگر بعد از انجام این کار ظاهر فرش همچنان ناخوشایند بود باید آن را به دست رفوگر بسپارید.
4. رفع سوختگی فرش با یخ
این روش هم برای رفع سوختگیهای سطحی کاربرد دارد و نمیتواند آثار سوختگیهای عمیق را از بین ببرد. چند تکه یخ را در یک پلاستیک زیپدار قرار دهید و به آرامی روی محل سوختگی بکشید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا فرش حسابی خنک شود. حالا یک شانهی ریز بردارید و تاروپود فرش را شانه بکشید تا همه به حالت اولیه بازگردند. اگر لکهی زرد سوختگی باقی مانده بود میتوانید یک حولهی تمیز را به مخلوط آب و آباکسیژنه آغشته کنید و روی لکه بکشید. کمی صبر کنید و با یک حولهی دیگر که خیس کردهاید، روی قسمت لکه شده بکشید.
5. رفع سوختگی فرش با زغال
اگر روی فرش شما زغال داغ افتاده باید خیلی سریع عمل کنید تا بافت فرش از بین نرود. ابتدا، با رعایت نکات ایمنی، خیلی سریع زغال را از روی فرش بردارید و با یک تکه یخ محل را حسابی سرد کنید. سپس روی محل سوختگی سمباده بکشید، تا جایی که تمام پرزهای سوخته شده از آن جدا شوند. حالا انتهای پرزهای سوخته شده را هم با کمک قیچی از فرش جدا کنید.
تمام پرزهای چیده شده و جدا شده را با کمک یک دستمال خیس از روی فرش جمع کنید. محل سوختگی را با مقدار زیادی کفِ شامپو فرش بشویید، تا جایی که تمام نقاط ریز مربوط به سوختگی از روی آن پاک شود. بعد از اینکه فرش خشک شد روی قسمت آسیب دیده را جاروبرقی بکشید. اگر همچنان لکهی سوختگی قابل مشاهده بود مقدار کمی مایع سفیدکننده را با آب مخلوط کنید و یک حولهی تمیز را به آن آغشته کنید.
حوله را روی محل سوختگی قرار دهید و اجازه دهید چند دقیقه همانجا بماند. سپس با کمک یک حولهی تمیز یا اسفنج خشک، محل را حسابی خشک کنید و اجازه بدهید جریان هوا مابقی رطوبت را هم خشک کند. برای رفع سوختی فرش با سیگار هم میتوانید از همین روش استفاده کنید.
6. رفع سوختگی فرش با اتو
برای رفع لکهی سوختگی اتو از روی فرش میتوانید از پیاز استفاده کنید. سوختگی اتو معمولا عمیق نیست و میتوانید به کمک پیاز به راحتی آن را از بین ببرید.
7. رفع سوختگی فرش با بخاری
اگر لکهی سوختگی در اثر حرارت بخاری سطحی است میتوانید از روشهای بالا برای رفع آن استفاده کنید. اما سوختگیهای عمیق و بزرگ را باید به دست رفوگر بسپارید تا فرش دوباره مثل روز اول نو و سالم شود.