آزمایشگاه صنعت فرش ماشینی دانشگاه آزاد کاشان در انتظار دریافت ایزو 170025
مدیر آزمایشگاه تخصصی فرش ماشینی و فیزیک نساجی دانشگاه آزاد کاشان، اعلام کرد:« این آزمایشگاه در نوبت اخذ ایزو ۱۷۰۰۲۵ است و آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی کاشان، اولین آزمایشگاه دانشگاهی است که چنین استانداردی را در حوزه صنعت فرش ماشینی دریافت میکند.
این آزمایشگاه تخصصی که آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد است و در سه سطح، خدمات آزمایشگاهی را به صنعت و پژوهشگران ارائه میدهد. پایینترین سطح خدمات این آزمایشگاه اجرای یکسری از آزمایشها برای استانداردهای اجباری مورد درخواست اداره استاندارد برای فرش ماشینی است.»
این آزمایشگاه نمونههای سرزده بازرسان اداره استاندارد را آزمایش میکند تا منطبق بر شناسنامه پشت فرش باشند. بخش دیگر خدمات این آزمایشگاه انجام تست استانداردهای تشویقی فرش ماشینی است. در بخش دیگر رفع اختلافات قضایی و تشکیل کمیته فنی و اعلام نظر کارشناسی است.
رضا توانا، آزمایشات فیزیک نساجی را شامل آزمایشهای رطوبت، رسانایی، اصطحکاک و الکتریسته دانست و افزود: یکی از تجهیزات این آزمایشگاه مربوط به فشار پذیری فرش ماشینی است. این تست، بارگذاری استاتیکی فرش ماشینی است که در واقع معادل فشار وارد شده از سوی اجسام قرار گرفته بر روی فرش ماشینی مانند پایه دکور و مبل است. این آزمایش را نوعی شبیهسازی است و نتایج این آزمایش نشان میدهد که فرش تا چه مدت زمانی بعد از فشرده شدن توسط پایه اجسام، به ضخامت قبل خود میرسد.
یکی دیگر از تجهیزات این آزمایشگاه دستگاه بارگذاری دینامیکی است که نوعی شبیهساز پا خوری فرش است که طی آن فرش به مدت ۲۴ ساعت تحت فشاری به میزان ۷ کیلوپاسکال قرار میگیرد و بعد از ۲۴ ساعت استراحت، بررسی میشود که فرش چه میزان ضخامت خود را به دست میآورد. بر اساس استانداردها فرش بعد از ۲۴ ساعت باید ۸۰ درصد از ضخامت خود را به دست آورد.
دیگر مواردی که در این آزمایشگاه بررسی میشوند ثبات رنگ فرش در مقابل نور، شست و شو و حلالهای آلی و مالش است. به گفته توانا اگر رنگ مورد استفاده در نخ فرش استاندارد نباشد، بر اثر تماس لباس و کفش رنگ آن از بین میرود یا به لباس رنگ پس میدهد. پس ثبات رنگ در مقابل مالش از استانداردهای کیفیت فرش ماشینی است که در دستورالعمل استاندارد نیز به آن اشاره شده است.
آزمایش در برابر شامپو و شستشو، نیز از تستهای آزمایشگاه استاندارد فرش ماشینی است.
به گفته توانا دریافت استاندارد ایزو بسیار دشوار است و اکنون آزمایشگاههای اندکی در حوزه فرش ماشینی، ایزو ۱۷۰۰۲۵ را دریافت کردهاند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد کاشان در خصوص نخ اکریلیک افزود: عمده فرش ماشینی داخل ایران از نخ اکریلیک تولید میشود و گریدهای خاصی از این نخ با تراکم بافت بالا، از خارج بهویژه از ترکیه وارد میشود، اما بقیه نخهای مورد استفاده در کاشان تولید میشوند. الیاف ابریشمی نیز از پلی استر تولید میشوند که قیمت کمتری دارد و 100 درصد داخلی است. الیاف پایه پلی استر در ایران تولید شده و زیباتر و ظریفتر هستند اما دوام کمتری دارند.